Tuesday, 10 December 2013

RESEPI : COKLAT BROWNIES SIMPLE GUNA TEPUNG RED ROSE

assalamualaikum. ;)


sejak dua menjak ni, tekak ni asyik minta benda yang manis-manis saje. tak tahulah kalau ia ada kaitan dengan darah manis ke apa kan. hihii demi tak nak menghampakan tekak ku yang manja ni, aku pon godeh-godeh dapur. kot-kot ada kek ke, dessert ke tiba-tiba muncul atas meja. tapi bukan makanan yang aku jumpa cuma tepung red rose yang tak digunakan lagi je.


tepung red rose ni bekalan masa hari raya adilfitri tempoh hari. beria lah nak buat bermacam jenis kuih muih. tengok kat buku-buku resepi ada biskut yang menggunakan tepung red rose, terus masukkan dalam senarai bahan yang nak dibeli. tapi sampai sudah tak guna jugak tepung red rose ni. hehee





tepung red rose ni sebenarnya campuran tepung gandum, tepung jagung dan bahan perangup atau lebih dikenali sebagai tepung biskut. mula-mula dengar, aku macam jakun sikit sebab memang tak pernah tahu pasal tepung ni sebelum ini. Red Rose tu jenama tepung biskut je sebenarnya. boleh rujuk ENTRI KAK WAN untuk tahu perbezaan tepung red rose dengan tepung gandum. ;)


fikir punya fikir, aku pon mengambil risiko untuk buat coklat brownies dengan menggunakan tepung red rose ni. resepinya aku ikut macam nak buat nutella brownies, cuma nutella tu aku gantikan dengan coklat masakan. jadi atau tak jadi, belakang hal, yang penting cuba dulu.






BAHAN-BAHAN :

9 SUDU BESAR TEPUNG RED ROSE
2 BIJI TELUR
250g COKLAT MASAKAN
1/3 TIN SUSU PEKAT MANIS
50g BUTTER



CARA-CARANYA :
1. Cairkan coklat masakan yang dicampur dengan butter dan susu pekat manis dengan menggunakan kaedah double boiler. Coklat masakan tu aku potong kecil-kecil supaya lebih senang cair. Coklat ni alaa-alaa coklat ganache gituu. Bila dah siap, ketepikan dan sejukkan.
2. Bila dah sejuk, putarkan coklat cair tadi bersama 2 biji telur. Telur tu masukkan satu persatu ye. Aku tak rajin nak guna tangan, jadi guna mixer lagi senang.
3. Bila dah sebati, masukkan tepung red rose sedikit demi sedikit sehingga cukup 9 sudu besar. Putarkan sehingga sebati.
4. Kemudian, tuangkan kedalam acuan kegemaran anda. Aku ter-rajin, maka aku gunakan paparcup. ( tapi bila dah last-last tu aku masukkan dalam loyang je. hihii )
5. Panaskan oven terlebih dahulu. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 180c (bergantung pada oven masing-masing ye).
6. Nak tahu dah masak ke belum, cucuk dengan lidi atau garpu. Kalau dah tak melekat tuu, dah masak lah maknanya.




dah empat kali aku buat coklat brownies ni guna tepung red rose. adik-adik aku suka makan. kadang-kadang tak sempat sejuk kuih tuu, dah ditelan. ternyata experiment aku berjaya tapi, coklat brownies aku tak naik macam nutella brownies sebelum ni. penyek semacam je aku tengok. tak pe, yang penting sedap !! hahaa


# makan. makan. makan. mana tak bergerak ke kanan je jarum penimbang ttu. exercisenya tak jugak. =_=


thanks for reading. ^^

6 comments:

  1. saya rase kamu dh nk dekat ni........... tahniah iye...

    ReplyDelete
  2. Cuaca yg sejuk skrg nimembuatkan perut aku sentiasa berkonsert dan mulut aku sentiasa nk mengunyah.hahaha tp besaqnya tak jugak.naik pun kat pipi ja seciput.aduhaii

    ReplyDelete
  3. nanti bufday farah . boleh la suruh kak dayah buat cup cake . kehkeh

    ReplyDelete
  4. nak tanya... berapa biji ajer yg dapat kalu 9 sdu tepung jer...??

    ReplyDelete