bersalin dalam air~ | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Thursday, 21 July 2011

bersalin dalam air~


assalamualaikum. ;)

bersalin dalam air? macam mana tu?


macam ni ha. 
hehe. ;)

tadi aku selak2 paper abad ke berapa entah, terjumpa artikel pasal bersalin di dalam air ni. kaedah ni memang dah lama ada. aku je yang baru tahu. *nampak sangat tak alert kan? ish2*

mengikut wanita2 yang dah menggunakan kaedah ni, kaedah ni sangat2 kurang menyakitkan dan lebih rileks. sakit yang macam mana, hanya mereka yang dah mempunyai anak sahaja yang boleh menerangkan. aku masih muda ye. belum berkahwin. maka, jawapan aku : TAK TAHU. ;)




 

ee, macam mana darah yang keluar nanti? komfem kotor air tu nanti.*aku ada terfikir yang ni*

ekceli, melalui kaedah ni, masa baby keluar darah tak kan keluar sama, sebab uri tak dikeluarkan lagi. bila mak baby tu keluar dari tab air, barulah uri dikeluarkan dan darah pon mengalir lah. so, air dalam tab masih bersih. 

eh, baby tak lemas ke nanti? 

mengikut apa yang di catatkan, baby hanya akan bernafas beberapa saat selepas di beranakkan. maka, lepas baby tu keluar, doktor cepat2 menyambut baby tu dan keluarkan dari air. so, baby pon selamat. ;)

tapi kan, kat Malaysia ni kaedah ni tak di praktikkan sangat. kalau ada yang guna pon, cuma bini omputeh yang ikut suami dorang kerja kat sini je.

sekarang ni teknologi dah makin maju. orang dah makin pandai. macam2 lah yang dicipta. tapi ada jugak yang tak de akal pergi salah gunakan kurniaannya. siapa mereka tu? hmm.

sekian.

p/s : takutlah nak beranak nanti. -_-'

sumber : utusan, wanita sihat.

31 comments:

  1. tringat cerita apocalypse ~_~ hihihi XD

    ReplyDelete
  2. hye... t datin dr harlina bersalin gune care nih aw... die bgtw aku semalm.. bahahha... x lah.. tgk kt paper

    ReplyDelete
  3. telur dulu ke ayam dulu? bersalin dalam air..what? dah tak ada cara lain ke? ^_^ hahaaa sengal d

    ReplyDelete
  4. first time juga ayie dengar nie... aishh nampak sgt ayie ketinggln..hoho

    ReplyDelete
  5. hihi. yep ada videonya on youtube. omputeh mmg suka kaedah mcmni. pelik2 je. tp sungguh mudah gayanya.

    ReplyDelete
  6. ap yg sy bca.. baby ni dh terbiasa dlm air sbb baby dduk dlm perut ibu. so, dia x kn lemas n baby ni pandai berenang sbnrnya!

    sbb tu baby digalakkan swimming:)

    ReplyDelete
  7. sronok nk dpt anak.. tp msa pregnant tu nt mesti salu kna gi jmpa doc kn.. nk kena mkn ubat sume.. kna cucuk lagi.. tu yg takutt tu..

    ReplyDelete
  8. perghhh. beranak dlm air?? @@

    ReplyDelete
  9. cehh...dan2 cte psl beranak ni.hahahah ;))


    mentang2 la da ada ehem2.nk kwin eh ct? :P

    ReplyDelete
  10. x masuk ke air dlm tetttt prmpn?

    -___-"

    ReplyDelete
  11. taknak beranak. tapi xsabar nak ada baby. hehehhee

    ReplyDelete
  12. akak pon baru tawu..weee..macam menarik je beranak cm nie..siap leh usap usap pewot sambil tersenyum lagi..weeee

    ReplyDelete
  13. comel je telur ayam ngn ayam tu hahahahaha

    ReplyDelete
  14. ohh ye lupa. jom joinn !

    http://aboooti.blogspot.com/2011/07/aku-dan-baju-kurung.html

    ReplyDelete
  15. pernah dengar juga pasal ni

    ayam tu~hahha

    ReplyDelete
  16. ahaha..nk anak tapi xmo beranak..boleh ke camtu..tapi nk mngandung..hahaha..xD

    ReplyDelete
  17. macam-macam,

    tapi aku dgr kalau buat mcm ni, kurang sakit..


    kau rasa ?

    ReplyDelete
  18. penah jugak tgk org bersalin cara ni dlm drama latin..

    walaupon takut nnt dah tiba masanya kamu akan jd berani dan kuat..:)

    ReplyDelete
  19. ko tahu ? aku nk beranak mcm ni nnti hahaha...sebab aku dah tgk vdeo dia,mcm senang je..hoho

    ReplyDelete
  20. takut derr, tp tea nk gk try. tp pastikan dktor peka, kalau tak lemas nt. huhuhu.


    orang yg salah guna tu, salah gunakan nafsu. salah gunakan proses buat anak. -..-"

    ReplyDelete
  21. akak pernah tngok video omputeh yg guna kaedah bersalin camnie . rase malu plak klau org islam guna cara nie sbb tngok tab tu besar . eee malu lah . hahakz !

    akak kawen nak . tapi nak bersalin takot . huhu

    ReplyDelete
  22. akak penah tgk, tp kt tv la.. doc tu mmg kata lebih mudah bersalin dlm air..

    ReplyDelete
  23. ekeceli kt malysia ad dah teknik mcm ni, kt hospital swasta dh guna pun..cuma ade ustaz2 ckp tak digalakkan..ari tu member seopis nk try kaedah ni lar..cume byr mhal lagi lar.. :)

    ReplyDelete
  24. Teknik nie sbenarnya teknik tradisional omputih, kira kalau kat sini guna bidan.

    Zaman moden nie diorg pun dah kureng jugak le amalkan

    P/s: Cari info nie masa nk dpt anak pertama.

    ReplyDelete
  25. HAHA.BARU NAK GELAK.INGATKAN CERITA PASAL AYAM BERSALIN DLM AIR. XD

    ReplyDelete
  26. dengar citer bersalin dalam air ni kurang sakit.. tol ker?? hehehe

    ReplyDelete
  27. zaman dolu2, budak baru lahir dicampakkan dalam air....hahaha...tak tahu la btol ke idok..terbace lam mustika ai 2..

    ReplyDelete
  28. kektus,
    akak pon de wat entry ni.anis g tau akak kektus ada entry ni jugak...hheee...

    risiko beranak mcm mana pon pasti ada...tapi msred kurang berminat waterbirth ni sebab ada risiko jangkitan kuman dari air tu...risiko tak banyak tapi ada...

    ReplyDelete
  29. hehehe nanti dah kawin, bersalin la dlam air =D

    ReplyDelete
  30. lagi info tentang bersalin dalam air di SIHAT SELALU - Bersalin Dalam Air Kurang Sakit

    ReplyDelete