cara buat origami double heart (double love) | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Friday, 29 June 2012

cara buat origami double heart (double love)

assalamualaikum. ;)

double LOVE atau double HEART ?

konfius den dibuatnya. tapi, disebabkan dari kecil aku dah di didik bentuk macam ni adalah LOVE, maka double love lah ye. hewhew




banyak manfaatnya bila dah reti buat double love ni. boleh bagi pada yang tersayang, boleh jadikan duit hantaran kahwin, boleh dipakai orang2 kendarat dan boleh simpan buat kenanganmacam mana nak buat ? tengok je lah langkah2 kat bawah ni. dah tengok berulang kali, apa lagi, cubalah. ;)

# kertas warna hijau ni, kertas A4 di bahagi dua. nak guna kertas saiz duit kertas, pon boleh. kertas apa2 pon boleh je. nanti adjust2 lah sikit kalau rasa tak menjadi sangat.










ehem. perasan tak double love warna kuning tu macam lain sikit ? nampak tak ? nampak tak ? kalau tak nampak jugak, korek biji mata tu kang. bentuk love tu macam ada senget2 sikit. okeh, nak jadikan bentuk macam tu, cuma perlu adjust bahagian belakangnya. lipatkan sikit je macam dalam gambar bawah ni. ;)



aku tengok tutorial ni kat youtube. cuma terlebih rajin nak snap gambar satu2. almaklumlah, dah mula cuti duabulanlebih kan. ada banyak masa free lah kunun-kununnya. hewhew

pada yang nak tengok video asal, boleh ke SINI. tapi, video ni bahasa perancis lah. tak payah dengar apa dia cakap pon dah boleh faham macam mana nak buatnya. tiada caj perkhidmatan di kenakan. ;)

selamat mencuba !


# ada juga cara buat origami WING LOVE, ENVELOPE LOVE, BOOKMARK LOVE & DECORATIVE LOVE. :)

thanks for reading. ^^

28 comments:

  1. bestnya
    now dah pandai

    ReplyDelete
  2. masa sekolah sekolah dulu suka buat.then bg kat bf.hahaha gatai.

    ReplyDelete
  3. buatkan utk akak boleh?? nk wane pink..hahaha..


    awk, kacut comey tu awk buat lg x?

    ReplyDelete
  4. cool! belum pernah buat.. hehe nak cuba nak cuba

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..emmm pandainya..kakak ada buku origami..so kalau nak buat rujuk kat buku aje..

    ada beberapa jenis bentuk kakak boleh buat..

    love blum tahu lg..boleh tgk di sinikan..

    ReplyDelete
  6. waa..hehe..makseh aja wat origami love2 nie..suka! :D

    ReplyDelete
  7. cuti yang panjang macam-macam boleh dibuat.. ;)

    ReplyDelete
  8. wahh, cantiknyaa! terima kasih. nanti ada masa lapang, boleh buat. hehe. :)


    syaz follow sini! :P

    ReplyDelete
  9. ehem menarik ni..buatkn tuk sya bole tak?

    ReplyDelete
  10. lupa dah buat love ni..dulu selalu buat dengan duit pehtu simpan dalam purse hehe

    ReplyDelete
  11. Sweet nya... Leh wat guna kertas kaler merah...

    ReplyDelete
  12. wahh ! dabel heart :)





    Luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  13. wahh..boleh cuba ni bila ade free time nanti

    ReplyDelete
  14. kat sini origami mmg pames
    my son buat macam² pesen taw

    ReplyDelete
  15. origami yang aku tau, buat jet je.


    hihihihihih

    ReplyDelete
  16. tau2. selalu sangat buat. lagi2 kat duit seringgit sebab size dia macam ngam2 je. huhuhu

    ReplyDelete
  17. buat je lah..pastu send okeh..!!!

    ReplyDelete
  18. tk pernah reti buat dari sekolah dulu smpailah sekarang TT

    ReplyDelete
  19. ohh..peningg...hahaha..ko bagi aku je la.meh sini.

    ReplyDelete
  20. bagus warna kertasnya ... klo dulu waktu sekolah suka buat origami dari uang lima ratusan yang ada gambar orang utanya ,, hehehhe ,, sekedar info buat teman teman yang cari tutorial origami coba ke pintar origami cukup lengkap juga di situ

    ReplyDelete
  21. Klu pki duit kertas rm1 blh x?

    ReplyDelete
  22. kenapa saya wat xsantek??wuwuwuwu :((

    ReplyDelete
  23. Origaminya bagus banget..
    terima kasih

    ReplyDelete
  24. Khoirul huda1/3/14 4:35 pm

    Saya suka saya suka kaa'. . .
    Nanti saya coba di rumah,,

    ReplyDelete