Cara buat origami LOVE / HEART dari kertas | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Sunday, 27 January 2013

Cara buat origami LOVE / HEART dari kertas

assalamualaikum. ;)


'LOVE LOVE LOVE everybody clap clap clap i want you back to me...' by CN Blue. :) ada jugak ke yang minat CN Blue ni ? aku minat sebab ada Yong Hwa je. kihkih itupon minat lepas tengok we got married si Yong Hwa dengan Seo Hyun SNSD : Goguma Couple <3



beberapa jenis LOVE/HEART yang berjaya dibuat. :)



cara buat origami love / heart dari kertas ni senang sangat. yang penting kena ada usaha. ingat, usaha kan tangga kejayaan. aku cuma buat 5 jenis LOVE saja sebab tahap kerajinan hanya di tahap sederhana. hewhew banyak lagi bentuk-bentuk love yang ada. LOVE LOVE LOVE ini terdiri daripada : WING LOVE, ENVELOPE LOVE, DOUBLE LOVE, BOOKMARK LOVE dan DECORATIVE LOVE.


1. WING LOVE


love ni siap dengan pakej untuk terbang. sesiapa berangan nak terbang ke angkasaraya ataupun terbang bebas dalam mimpi yang indah, bolehlah cuba buat wing love ni. lepas tu letak tepi bantal sebelah kanan waktu tidur. hihiii cara-cara buat wing love ada di TUTORIAL WING LOVE.


2. ENVELOPE LOVE


jika anda kekeringan idea untuk memberikan hadiah harijadi kepada si dia atau sekadar ingin mengucapkan terima kasih dengan cara yang lain daripada lain, apa kata cuba berikan si dia origami love ini beserta beberapa potong ayat. nak bagi pada BFF pon boleh. cara-cara buat envelope love ini ada di TUTORIAL ENVELOPE LOVE.


3. DOUBLE LOVE



double love ini boleh digunakan sebagai hantaran kawin dimana duit kertas digubah menjadi double love atau juga boleh diberikan kepada makcik-makcik kendarat yang bertungkus lumus menyerikan majlis perkahwinan anda. alaa, yang makcik-makcik pakai kat tudung tu. tapi kalau orang pakai katering tak de lah kot kendarat-kendarat. cara-cara buat envelope love ini ada di TUTORIAL DOUBLE LOVE.


4. BOOKMARK LOVE






untuk si ulat buku atau kaki novel, bookmark love ini boleh digunakan sebagai penghias buku anda. lebih-lebih lagi jika dihadiahkan oleh si dia. aih, bertambah bersemangatlah gamaknya nak membaca. ye dak ? nak buat berwarna-warni pon tiada masalah. kreativiti di tangan anda. cara-cara buat bookmark love ni ada di TUTORIAL BOOKMARK LOVE.


5. DECORATIVE LOVE



jika diperhatikan decorative love ni ada sesuatu di bahagian tengahnya. sesuatu yang macam mana, sesuatu yang macam dalam gambar di atas lah. nampak unik decorative love ini. huuhuuu cara-cara buat decorative love ini ada di TUTORIAL DECORATIVE LOVE.


selamat mencuba ! :)

thanks for reading. ^^

18 comments:

  1. woooo ct kektus yg kretipppp..

    ReplyDelete
  2. kite bab2 buat origami ape pun mmg x rajin. mohon buatkan yang ad wing tu. hihi

    ReplyDelete
  3. comel..knp x buat entry ni bulan 8 tadi?..sb bulan 8 td ..tajuk assigment lyeen buat origami..hahahhaa

    ReplyDelete
  4. kalau lelaki memang tak la nak buat origami ni..ehehe

    ReplyDelete
  5. wah..menarik...dulu ca rajin la nak mencuba wat origami, siap beli paper warna warni tu..skang 1 benda pon xingt da..wat sampan pon da lupa.eheeee~

    ReplyDelete
  6. cantekk if start buat mmg ketagih la...larit kemain buat benda ni khen

    ReplyDelete
  7. wahh. yang ada wings tu cantik la

    ReplyDelete
  8. comeynyer..kena try buat ni..follow awk sini yeh

    ReplyDelete
  9. dl akak reti buat bookmark love.. skang satu hape xpandai buat.. mencik!!

    ReplyDelete
  10. cantek!! nk try wat la :)

    ReplyDelete
  11. pandai wat envelope love je dari dulu. double love terkial sikit. tapi bukan double yang cam atas tu. huhu.

    ReplyDelete
  12. wahhhh...kreatif ni...kena try buat...hee~

    ReplyDelete
  13. pandainya buat benda ni. tgn jaa x berseni. mmg x gheti nk seni origami lipat2 kertas ni.

    ReplyDelete
  14. comel je..lama tak main lipat lipat kertas ni..

    ReplyDelete
  15. nurlisa putri13/5/13 8:10 pm

    nk try buat yg bookmark tu tapi x jadi pening kepala..huh nnti nexttime try lagi ah

    ReplyDelete
  16. cantiknye..

    http://warnawarniituindah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. kalu dijelasin di web ini baru saya paham, makasih.

    ReplyDelete