Cara Buat Kotak Kertas Yang Simple | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Friday, 30 November 2012

Cara Buat Kotak Kertas Yang Simple

assalamualaikum. ;)


disebabkan kepala aku dah senoneng(pening) semacam dok siapkan psm, maka marilah kita belajar cara buat kotak simple ye. kotak ni lagi senang buatnya daripada kotak comel yang hari tu. rasanya, masa sekolah rendah, semua orang tahu buat kotak ni. hihiii





testing guna warna pink dan kuning.
macam kena lah pulak kan ? hihiii :)



Kertas yang digunakan kertas segi empat sama. jommm buat kotak simple ni !
(kualiti gambar macam kureng lah pulok. harap maap ye)

















haaa. mesti ada yang kata senang kan ? buat sambil pejam mata pon boleh kan. hakhal tapi kalau ada yang rasa susah, tak apa. awal-awal biasalah tu. kalau dah cuba buat nanti, mesti rasa senang dah. untuk bahagian bawah kotak, aku cuma kurangkan 0.5cm-1cm. tak pon, pandai-pandailah korang adjust. kalau sama saiz tak ke susah nak bercantum nanti.

 



ukuran :
kotak putih gunakan sebesar kertas A4 bila dah jadi kotak saiznya 7cmx7cm.
kotak pink gunakan separuh kertas A4 bila dah jadi kotak saiznya 5cmx5cm.



bolehlah jadikan tempat letak duit syiling atau brooch. selamat mencuba !



# TUTORIAL KOTAK KERTAS YANG LAIN :




thanks for reading. ^^

16 comments:

  1. dlu rajin buat..skg dah lupa cara..siap guna kad raya tu..bru tebal..hihi.

    ReplyDelete
  2. suka buat origami kan..macam kagum je, kertas, kita lipat-lipat terus jadi something..:)

    ReplyDelete
  3. kotak comel ! dedulu rajin buat kotak ni gune kertas warna warni.. cantekkkk je tengok banyak2.. hehe

    ReplyDelete
  4. anak buah ena suka sangat buat origami ni.. ni kira origamilah juga kan... boleh lah ena buat benda ni untuk dia.. terima kasih sis!!!

    ReplyDelete
  5. kretip la kektus..nanti nak wat doorgift leh le tempah..hehe senang..

    ReplyDelete
  6. ohh ni lain sikit. saya tak tau yang ni. hehe .. ada satu lagi tu :)

    ReplyDelete
  7. dulu ms sek ada gak buat.. skrg dah lupa.. tgk baru tingat balik.. hihi

    ReplyDelete
  8. yg ni mcm complicated sket. masa skola mcm senang je ct woiih

    ReplyDelete
  9. buat jet tak ada ke..? haha

    ReplyDelete
  10. miza pun suka buat kotak cemni :)

    ReplyDelete
  11. alololo. comeynya. tangan kreatif tol ar. huhu.

    ReplyDelete
  12. bestnya ! :D last abg bt masa form1 -.-

    ReplyDelete
  13. search cara buat kotak nak letak habuk pensil . jumpa ni and jadi ! thanks a lot ! ^_^

    ReplyDelete