rupa sebenar pokok labu | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Thursday, 10 May 2012

rupa sebenar pokok labu

assalamualaikum. ;)


jangan tak tahu, buah labu sangat sedap dijadikan pengat untuk santapan waktu petang dan juga enak dimasak sayur lemak. bila dibuat kuih bingka labu pon sedapppp !




mesti ada antara korang semua yang dah kenal dengan mendalam rupa pokok labu kan ? maknanya, cik siti yang sorang ni je lah tak pernah tahu gamaknya. selalu beli buah labu kat pasar je, kat rumah memang tak ada tanam. pokok pisang banyak la. bila dah tak tahu tuu, bukan reti nak meng-google cik siti oii. aigoo.


sampailah satu hari tu...


mak masak lemak pucuk labu. first time ni makan lauk tu. selalunya mak masak pucuk ubi masak lemak je. yang hairannya, mana pulak mak dapat pucuk labu ni. dengan gaya manja, tersengih-sengih lah dekat mak sambil bertanya mana beliau dapat pucuk labu ni. tiba-tiba mak menjawab dengan menggunakan high pitchnya


'kau ni duduk zaman apa kak ? pokok labu sebesar alam kat tepi tu kau tak nampak ke ? blaa..blaa..blaa..'


laahh. macam ni je rupa pokok labu.
ingatkan adalah bentuk2 unik dan menarik ke kan.
dasar jakun.
keh keh keh


mungkin akak ni orang neolitik kot mak. hehehe lagipon, akak bukan hari2 kat rumah emakku sayang. manalah akak nak perasan. bila tengok2, bukan banyak na pong. dua pokok je ha. mungkin abah sedang bereksperimentasi dengan pokok2 labu ni kot. :D


dan hasilnya...



sebiji buah labu yang cetoet.


sampai laa ni, ia masih tak mau membesar macam gambar kat atas. abah geram agaknya ia tak mau membesar lagi, apa lagi kasi potong saja lah.


thanks for reading. ^^

22 comments:

  1. aku xsuka pengat labu.. suka pengat pisang je... hehe

    ReplyDelete
  2. hadoiiii..xpenah nmpk ke dik?? akak dl siap tanam lg.. kehkehkeh

    ReplyDelete
  3. hahahaha...ni la anak2 zmn millenium mak! hari tu sy jenuh explain kat someone pasal pokok tembikai...adoi la

    ReplyDelete
  4. pucuk labu muda boleh kurangkan keguguran rambut tau.. banyak khasiat.. =)

    ReplyDelete
  5. keciknya labu kita ..tgok labu mat salleh..bleh buat helmet

    ReplyDelete
  6. mcm2 boleh buat dgn labu..kan

    pucuk labu,sedap masak lemak..sambal belacan,ada ikan goreng mmg ala kmpung.

    bagi kak sebiji labu.tak ada lauk hari ni masak.

    ReplyDelete
  7. sedap pucuk labu masak lemak.. ;)

    dulu kat belakang umah akak ada tanam pokok labu, tapi akhirnya akak cabut dan buang, rupa2nya dicelah2 daun yang rimbun tu ada sebiji besar buah labu.. itulah pun sebiji je.. ;)

    ReplyDelete
  8. First time tengok pokok labu. kikiki

    ReplyDelete
  9. eh..aku kenal la.dia kan spesis mcm tembikai segala tu...

    tp pucuk labu tak penah makan la.

    best la rumah mak ko ada kebun kebun cenggini.

    ReplyDelete
  10. hoh! cengini rupa pokok labu.. biasa tau2 je dah jadi lauk labu dah

    ReplyDelete
  11. lah x tau pokok labu.hehehe.masa belajar sains dulu kan ada.hehehe.xpelah.skrg dh kenal kan.dye lebih kurg cm pokok tembikai kan.

    ReplyDelete
  12. memang kecik eh labu tu macam dalam gambar?

    ReplyDelete
  13. Pengat labu mmg sodapp ! Aku selalu jugak buat kat sni.. :)

    ReplyDelete
  14. macam pokok tembikai kan?

    ReplyDelete
  15. pengat labu i loikeeee!!


    akak dulu dpn rumah ada tanam poko labu ni ha..tp lps tu daun dia merayap x ketentuan hala terus akak potong-potong diaa


    nk masak lemak pucuk labu x pandai

    ReplyDelete
  16. hai awak ..

    im here follow u. salam kenal;)

    ReplyDelete
  17. botol jem tu pun aku buat gak.sampai tak leh tutup byk sgt syiling...hihihihi.

    ReplyDelete
  18. abg ske masak lemak labu je.hm..terangkat :D mkn lak dgn sambal ayam.perghh..leleh.eh,klu yg cecoet je buahnya tu,buang je.bru nk jd tu.terbantut.hahaha

    ReplyDelete
  19. pengat labu memang sedap!


    ok, 1st time tgk pokok labu ni

    ReplyDelete
  20. akak kalau labu dibuat sayur tumis tu makanlah..kalau buat masak lemak atau serawa...tak tau kenapa tak leh makan plak..haha.

    ReplyDelete