Cara buat begedil mak limah ! | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Saturday, 9 June 2012

Cara buat begedil mak limah !

assalamualaikum. ;)


begedil ! sungguh enak di makan begitu saja...

tak gitu ?

bagi orang yang kureng minat, mungkinlah akan cakap tak enak kan ? tapi, kalau orang yang gilakannya, kasi sepinggan kompem liciinnn. hakhak disebabkan kerajinan yang melampau, maka terhasillah begedil mak limah ! why mak limah ? sebab ini resepi mak saya **Puan Alimah. hehehee :D

tak susah pon buat begedil ni. sepantas kilat dah terhidang depan mata u'ollss okeh. bahan2 yang diperlukan pon senang je nak cari. pergi kedai runcit pak ahmad pong boleh dapat. tapi, kalau nak cuci mata, bolehlah jalan2 cari di econsave, giant mahupon tesco.


     kentang ( dalam 10 biji )
     bawang besar ( 2 biji sederhana besar dipotong nipis )
     daun sup ( dipotong kecil2 )
     lada putih ( dikisar, kalau suka boleh letak banyak2 )
     lada rawit/cili padi ( 4 biji ditumbuk, untuk tambah kepedasan )
     setengah genggam ikan bilis ( digoreng dan ditumbuk halus )
     garam (secukup rasa )
     telur



firstly, goreng kentang dengan minyak sehingga masak. kenapa tak rebus ? sebab mak  cakap nanti ia terlalu lembik. susah nak bentuk. lepas goreng dan diangkat, terus tumbuk menggunakan lesung batu ye. tumbuk sampai lumat ( gambar 1 ). lepas dah siap menumbuk, bolehlah menggoreng bawang yang dah dipotong halus ( gambar 2 ). pastikan jangan sampai hangus ye.

semua bahan ( kentang, bawang goreng, lada putih, daun sup, garam, lada rawit ) disatukan didalam bekas yang besar dan digaul rapi( gambar 3 ). kemudian, bolehlah dbentuk mengikut citarasa anda. nak buat bentuk love ke, empat segi ke, ikut sukalah. nak lagi mudah buat bentuk bulat dan dileperkan je ( gambar 4 ). nak goreng senang, nak makan pon senang. tinggal ngap je ! :D

seterusya, pukul telur dan bolehlah dicelupkan begedil yang dah siap dibentuk. kemudian, goreng dalam minyak yang panas. tujuan disalut dengan telur sebelom goreng untuk pastikan ia tak terburai. dannn akhirnya, siap sedia untuk ditelan! see, mudah sangat kan nak buat begedil ni. tak sampai 44 hari dah boleh makan begedil air tangan sendiri. tak perlu tunggu mak buatkan. kan ? :D

selamat mencuba yo !

thanks for reading. ^^

16 comments:

  1. dl ms memula pandai buat, akak rebus kentang tu.. bkn masalah lembik, tp lmbt empuk.. hahaha..now, akak dh terer!! yay... *kembang idung*

    ReplyDelete
  2. saya suka begedil ^^ nyum nyum

    ReplyDelete
  3. perghhh.. cam menarik je.. tp rumit gak nak wat begedil ne ek :)

    ReplyDelete
  4. ooo letak ikan bilis.. aku salu buat letak daging kisar.. bleh la try letak ikan bilis plak pasni :p

    ReplyDelete
  5. wahhhhhhh peberet nih... boleh cuba ni ehehe

    ReplyDelete
  6. oh akak pakai daging kisar salunya..x pakai ikan bilis..

    ReplyDelete
  7. slalu mkan begedil ni.. sdap gak r.. nak2 yg ada kcang dal tu..

    ReplyDelete
  8. oh..same la cara mak kite. cuma xde ikan bilis. ni kalau dpt kat aku mmg satu talam pon habis kalau bergedil. sodap woo...

    ReplyDelete
  9. sedap2,,,,memang suekr bergedil nih...kalo mkn dlm soto pun sedap kan hehe

    ReplyDelete
  10. wwooo..nmpak sedap, kena cuba kat rumah nie :D

    ReplyDelete
  11. cp tak makan begedil ni.. huuu~

    ReplyDelete
  12. peh bergedil. dah lama tak makan !

    resepi jawa gituw.

    ehem lada rawit? kita panggil lombok rawit. ihiks ;)

    orang jawa ehh?

    ReplyDelete
  13. wahhh lama tak makan bergedil.. nyum3

    ReplyDelete
  14. Tima kasih syer resepi ni, boleh try nanti ;)

    ReplyDelete
  15. makan dengan soto sedap ni. Huhu.

    ReplyDelete
  16. kentang ngn bwg tu kene grg ngn minyak atau tanpa minyak...

    ReplyDelete