assalamualaikum. ;)
begedil ! sungguh enak di makan begitu saja...
tak gitu ?
tak gitu ?
bagi orang yang kureng minat, mungkinlah akan cakap tak enak kan ? tapi, kalau orang yang gilakannya, kasi sepinggan kompem liciinnn. hakhak disebabkan kerajinan yang melampau, maka terhasillah begedil mak limah ! why mak limah ? sebab ini resepi mak saya **Puan Alimah. hehehee :D
tak susah pon buat begedil ni. sepantas kilat dah terhidang depan mata u'ollss okeh. bahan2 yang diperlukan pon senang je nak cari. pergi kedai runcit pak ahmad pong boleh dapat. tapi, kalau nak cuci mata, bolehlah jalan2 cari di econsave, giant mahupon tesco.
kentang ( dalam 10 biji )
bawang besar ( 2 biji sederhana besar dipotong nipis )
daun sup ( dipotong kecil2 )
lada putih ( dikisar, kalau suka boleh letak banyak2 )
lada rawit/cili padi ( 4 biji ditumbuk, untuk tambah kepedasan )
setengah genggam ikan bilis ( digoreng dan ditumbuk halus )
garam (secukup rasa )
telur
firstly, goreng kentang dengan minyak sehingga masak. kenapa tak rebus ? sebab mak cakap nanti ia terlalu lembik. susah nak bentuk. lepas goreng dan diangkat, terus tumbuk menggunakan lesung batu ye. tumbuk sampai lumat ( gambar 1 ). lepas dah siap menumbuk, bolehlah menggoreng bawang yang dah dipotong halus ( gambar 2 ). pastikan jangan sampai hangus ye.
semua bahan ( kentang, bawang goreng, lada putih, daun sup, garam, lada rawit ) disatukan didalam bekas yang besar dan digaul rapi( gambar 3 ). kemudian, bolehlah dbentuk mengikut citarasa anda. nak buat bentuk love ke, empat segi ke, ikut sukalah. nak lagi mudah buat bentuk bulat dan dileperkan je ( gambar 4 ). nak goreng senang, nak makan pon senang. tinggal ngap je ! :D
seterusya, pukul telur dan bolehlah dicelupkan begedil yang dah siap dibentuk. kemudian, goreng dalam minyak yang panas. tujuan disalut dengan telur sebelom goreng untuk pastikan ia tak terburai. dannn akhirnya, siap sedia untuk ditelan! see, mudah sangat kan nak buat begedil ni. tak sampai 44 hari dah boleh makan begedil air tangan sendiri. tak perlu tunggu mak buatkan. kan ? :D
selamat mencuba yo !
thanks for reading. ^^
semua bahan ( kentang, bawang goreng, lada putih, daun sup, garam, lada rawit ) disatukan didalam bekas yang besar dan digaul rapi( gambar 3 ). kemudian, bolehlah dbentuk mengikut citarasa anda. nak buat bentuk love ke, empat segi ke, ikut sukalah. nak lagi mudah buat bentuk bulat dan dileperkan je ( gambar 4 ). nak goreng senang, nak makan pon senang. tinggal ngap je ! :D
seterusya, pukul telur dan bolehlah dicelupkan begedil yang dah siap dibentuk. kemudian, goreng dalam minyak yang panas. tujuan disalut dengan telur sebelom goreng untuk pastikan ia tak terburai. dannn akhirnya, siap sedia untuk ditelan! see, mudah sangat kan nak buat begedil ni. tak sampai 44 hari dah boleh makan begedil air tangan sendiri. tak perlu tunggu mak buatkan. kan ? :D
selamat mencuba yo !
thanks for reading. ^^
dl ms memula pandai buat, akak rebus kentang tu.. bkn masalah lembik, tp lmbt empuk.. hahaha..now, akak dh terer!! yay... *kembang idung*
ReplyDeletesaya suka begedil ^^ nyum nyum
ReplyDeleteperghhh.. cam menarik je.. tp rumit gak nak wat begedil ne ek :)
ReplyDeleteooo letak ikan bilis.. aku salu buat letak daging kisar.. bleh la try letak ikan bilis plak pasni :p
ReplyDeletewahhhhhhh peberet nih... boleh cuba ni ehehe
ReplyDeleteoh akak pakai daging kisar salunya..x pakai ikan bilis..
ReplyDeleteslalu mkan begedil ni.. sdap gak r.. nak2 yg ada kcang dal tu..
ReplyDeleteoh..same la cara mak kite. cuma xde ikan bilis. ni kalau dpt kat aku mmg satu talam pon habis kalau bergedil. sodap woo...
ReplyDeletesedap2,,,,memang suekr bergedil nih...kalo mkn dlm soto pun sedap kan hehe
ReplyDeletewwooo..nmpak sedap, kena cuba kat rumah nie :D
ReplyDeletecp tak makan begedil ni.. huuu~
ReplyDeletepeh bergedil. dah lama tak makan !
ReplyDeleteresepi jawa gituw.
ehem lada rawit? kita panggil lombok rawit. ihiks ;)
orang jawa ehh?
wahhh lama tak makan bergedil.. nyum3
ReplyDeleteTima kasih syer resepi ni, boleh try nanti ;)
ReplyDeletemakan dengan soto sedap ni. Huhu.
ReplyDeletekentang ngn bwg tu kene grg ngn minyak atau tanpa minyak...
ReplyDelete