Nombor dalam bahasa Jepun | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Thursday, 4 October 2012

Nombor dalam bahasa Jepun



assalamualaikum. ;)


semester lepas aku ada khabar yang aku belajar nihongo (bahasa jepun). kenapa pilih jepun ? sebab berangan nak jadi orang jepun lah. keh keh keh disebabkan tak ada final exam, maka senanglah untuk dapat keputusan A. syukur sangat. lagi pon, nak dapat A kenalah rajin sikit kan, kalau malas, hmmm. tak dapek lah den nak menolong.


dannnnn


untuk semester ni, aku pon ambil nihongo lagi ! i suka ! i suka sangat ! (sambil gaya gedik sikit ). kiranya belajar bahasa jepun dengan mendalam lagi. mana tahu ada rezeki, bolehlah ambil JLPT (Japanese-Language Proficiency Test) level N5. itupon kalau diri ada ke-rajin-an yang lebih lah. hewhew sifat malas tetap ada dalam diriku ini. 


kali ni pon tak ada final exam lagi. yehuuu ! tapi tetap ada test. at least tak lah susah mana. :D kononnya lah tak susah mana. huhuu 


eheemm2. nak belajar tak camne nak sebut nombor 1,2,3 sampai 10 dalam nihongo ? nakk ke takk nakkk ? aku dengar ada orang cakap nakk. good2. hehee pada yang dah tau, buat-buat je lah tak tau. :D


 

ahaa ! dapat tak ? kacang je kan ?


lepas ni, kalau p bersenam, bolehlah tambah bahasa jepun sekali dalam pengiraan tu. okeh ? get ready ! satu dua tiga empat ! one two three four ! siji loro telu papat ! ichi ni san yon ! :D


have fun !


thanks for reading. ^^

11 comments:

  1. hari² akak cube ingatkan nombor dlm bahasa jepun ni dik.. ingat 123 je.. ahaha.. ichi ni san

    ReplyDelete
  2. penambahan bahasa lain ,bagus sgt..masa anak ber sekolah di ipoh,asrama sana ada bahasa jepun,ambil setengah thn aje..lps tu pindah kl..tak byk yg dia tahulah..rasanya dah lupalah tu..tapi abang kak fasih berbahasa jepun.

    ReplyDelete
  3. bunyi hmpr sm mcm korea / mandarin

    ReplyDelete
  4. wuyoo..siti jepung doh loni. :D semoga dipermudahkn ye cik siti.

    ReplyDelete
  5. jap lg pera-pera la nihongo dia

    ReplyDelete
  6. belaja bahasa jepun dgn tgk citer jepung je

    hehehe

    ReplyDelete
  7. cuba sambungkan nama nombor tersebut menjadi nama orang.hehe

    ReplyDelete
  8. okeyy pasneh melancong ke jepunggg jom! XD

    ReplyDelete