Cara buat kotak berpenutup 2 warna dari kertas | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Saturday, 22 December 2012

Cara buat kotak berpenutup 2 warna dari kertas

assalamualaikum. ;)


kotak berpenutup 2 warna ni lebih kurang bentuknya dengan kotak kertas simple. cuma kotak berpenutup 2 warna ni ada 2 warna lah. tu yang special dan ia nampak lebih menarik ! warna-warni gituu. kan kan. ;)



kotak  berpenutup 2 warna !



kotak kertas simple tu caranya lebih mudah. hanya menggunakan 2 keping kertas segi empat sama sahaja. tapi kotak berpenutup 2 warna ni perlukan 8 keping kertas segi empat sama (4 keping untuk kotak bawah, 4 keping untuk penutupnya).


jom buat ! senang je caranya. semua boleh buat punya. 



















how ? rasa susah ke ? tak apa, memula memanglah macam tu. dah 2,3 kali buat expert lah tu nanti. heheee untuk bahagian bawah kotak, anda boleh kurangkan saiz kertas segi empat tu dalam 0.5cm. dengan tujuan supaya kotak tu boleh dicantumkan dengan penutupnya. kalau sama saiz, macam mana nak muat.



contoh : 
     saiz asal kertas segi empat 20cm x 20cm.
     kurangkan 0.5cm x 0.5 cm. 
     baki saiz kertas 19.5cm x 19cm.







nak guna 4 kertas warna yang berbeza pon boleh. lagi menarik ! terpulang pada kreativiti masing-masing. selamat mencuba. have fun ! ;)



thanks for reading. ^^

3 comments:

  1. kotak lagi! entah bila nak try. kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ada masa yg banyyaaakkk.
      tea try le buat. kihkih

      Delete