Baju Blouse Biru | ProjekJahit | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Saturday, 1 November 2014

Baju Blouse Biru | ProjekJahit

assalamualaikum. ;)

Baju Blouse Biru | ProjekJahit
Novel Raudhah by Ramlee Awang Mushid tu best !



setelah sekian lama tak menjahit, terkial-kial aku memulakan langkah dalam menyiapkan baju blouse biru ni. tak mengapa, kalau nak menyempurnakan 10,000 langkah, aku perlu memulakannya dengan langkah yang pertama terlebih dahulu. *positif sekali gituuu. hehee :D maka, marilah kita mulakan langkah yang pertama.


lighting over. kehkeh :D



Projek jahit baju blouse biru ni dah berbulan-bulan perancangannya. tapi, disebabkan kekangan masa, kesibukan menguruskan urusan masa depan, kerjaya dan etc. perancangan yang dirancang tergendala seketika. kalau tak silap aku, aku dah siap potong dan dah siap jahit tepi blouse biru ni masa bulan Jun. hampir 5 bulan woooo tersadai dalam beg plastik. kihkihh






so, langkah seterusnya adalah menyambung segala bahagian blouse yang ada. kalau buat blouse ni, sikit sahaja bahagian yang digunakan : bahagian badan, bahagian tangan dan leher. bila nak mencantumkannya, tak lah mengambil masa yang lama. sepatutnya begitulah. tapi, disebabkan aku yang 'profesional' sangat ni, nak cantum-cantum je pon ambil masa dalam 5 jam. hehehe tapi siap jahit kelim + butang sekali ok. :D


baju blouse biru ni aku gunakan design yang sama seperti blouse warna maroon dalam entri cara buat pola/pattern blouse yang simple  aku, cuma aku lebihkan sikit panjang baju. tangan pon aku guna design yang sama. aku buat cekak kecil di bahagian hujung lengan. saje je nak design macam tu. nak kilatkan lagi skill menjahit lah katakan. hihii :)


tadaaaaa daa daaaa~



# Next ProjekJahit nak buat outerwear : Cardigan. moga dipermudahkan dan dihindari daripada rasa malas. :)


thanks for reading. ^^

5 comments:

  1. CNTIKNYAAA..

    BRAPE AMIK UPAH MCM NI??

    ReplyDelete
  2. ok la pandai mnjahit, xpyah nk upah dh

    ReplyDelete
  3. cantiknya biru.. lawa la hujung kengan tu.. kemas.. :)

    ReplyDelete