nombor roman ( sistem angka rom kuno ) | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Sunday, 25 September 2011

nombor roman ( sistem angka rom kuno )

Assalamualaikum. ;)


hai semua!


Siapa bermata duitan, mesti orang tu suka nombor. Siapa love kan matematik, orang tu pon mesti sukakan nombor. Siapa suka main nombor ekor, terang tang2 lah kan dia memang minat giler pada nombor.


cuba tanya kat mereka2 yang suka nombor ni, adakah mereka mengenali nombor dalam sistem rom kuno atau bahasa ringkasnya nombor roman? kalau dah tahu, tahniah lah. maknanya, mereka2 tu semua memang peminat setia nombor lah.


tetapi, bagi yang tak tahu tak apa. tak payah nak dok kalut sangat. meh sini aku tunjuk serba sedikit pasal nombor roman ni.


nombor roman ni so simple sebenarnya. tapi untuk kategori sa sahaja lah. macam kat bawah ni.


see. senang kan? nak hafal sebelah mata pon tak de hal lah. tapi, yang menjadi susahnya bila dia dah jadi ratus dan ribu.


kalau di peratikan gambar di atas. setiap huruf tu mewakili angka2 tersendiri. untuk menentukan 2134 dalam nombor roman, kita mesti menulisnya daripada turutan ribu, ratus, puluh dan sa.


contoh, 2134 :

2 ribu : MM
1 ratus : C
3 puluh : XXX
4 : IV


maka, MMCXXXIV.


maai. tak macam panjang giler kau nak menulisnya ha. nak tulis no kad pengenalan pon makan masa jugak nanti. leceh2. sebab itu lah ia tak di praktikkan kot dalam abad ini. mau lenguh jari jemari nanti.


ini apa yang aku faham lah ye. lain kali aku cerita lagi. kalau salah harap maaf sangat2. aku pon baru nak mencuba memahami penulisan nombor roman ni. ;)


sekian.


p/s : jom pizza. ada orang nak belanja ni. haha ;p


sumber : wikipedia

29 comments:

  1. bijak kektus ni..ajar le lagi..

    ReplyDelete
  2. saya memang tak reti nombor roman ni...tumpang tinggal link disini, mana tau nak join sekali ke...

    http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/1st-segmen-santri-komputer-kesayanganku.html

    ReplyDelete
  3. hahaa buat pe susah2 ni..grrr buat pening kepala je..pizza tak sedap la..jom kenny rogers pulak whahahaa..p

    ReplyDelete
  4. tak reti la nk guna no roman..huh

    ReplyDelete
  5. nsb baik x praktikkn..klu x agk2 no fon pun gn huruf roman. *_*

    ReplyDelete
  6. aku suke no.. hahaha !

    ReplyDelete
  7. kalau buat nombor 89969876897879dlm roman ape kana jadi ? hahaha
    berbirat mata nk menngoknye nnt..apetah lg nk mmbacanya :D

    ReplyDelete
  8. Salam,

    kancil dah tagkan nama blog ini dalam satu contest...kalau sudi jomlah join...

    http://kancil8349.blogspot.com/2011/09/contest-blog-hot-and-cool.html

    ReplyDelete
  9. aku agak kau ni pencinta nombor.. gigih gile kau belajar sal nombor roman nih.. hihi :p

    ReplyDelete
  10. akak suka nombor bila main sudoku ajer..

    ReplyDelete
  11. aku hebat sampai no 10 je.

    lepas tu hancurr.


    LALALLALALALAL

    ReplyDelete
  12. salam,

    Kancil mengajak kamu menyertai segmen Kancil...kalau sudi jomlah ke blog Kancil dan menyertai segmen ketiga kancil

    http://kancil8349.blogspot.com/2011/09/segmen-kancil8349-pengalaman-semasa.html

    ReplyDelete
  13. pandai siot ko ne.. xsangka aku.. hehe.. btw thankz 4 this info k :)

    ReplyDelete
  14. apa yg aku tau ko memang suke nombor kan. pizza, naaaakkk...

    **lelaki pompuan berbeza itula keunikan ciptaan tuhan. =)

    ReplyDelete
  15. si jue tu bukan loyar buruk. dia punya fikiran tu straight. ko tnya A dia jawab A. xde putar belit.

    ReplyDelete
  16. Ha ah bila dah makin besar complicated plak jd nya, Wahh memula mekdi pastu piza plak nak ituttt wuwuwu...

    ReplyDelete
  17. Aku err benci math atau pe2 related to math sbb aku lomah math hahahahaha
    Time study dulu siap copy assignment hanie! Hahaha dia pro aku 'Con' hahaha

    ReplyDelete
  18. huuhh..macam pening je nak tulis no kalau nombor roman ni..kalau nombornya juta2..tak ke makan masa nak tulis...haha~

    ReplyDelete
  19. ark...nombor... tanak!!!! pening!!!

    ReplyDelete
  20. aik... cikgu math cam cik pulau ni pun tak pernah amek tau.. lalala~

    ReplyDelete
  21. percayalah , Tia hafal sampai nombor 6 jek . hahaa

    ReplyDelete
  22. nombor adalah musuh ketat akak.. sekian..

    ReplyDelete
  23. hohoho... ak suka math.. ngeh3..

    jom solat?
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

    ReplyDelete
  24. pening la no roman ni.dah la lambat sikit bab2 nombor ni..haha

    ReplyDelete
  25. erk... manyak susah woo..hehe

    ReplyDelete
  26. ape nie..ape nie..weeee..akak leh pai no 10 je..lain lain toh lantak situ..weee

    ReplyDelete