pecahkan biskut cream crackers cara mudah~ | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Friday, 16 September 2011

pecahkan biskut cream crackers cara mudah~

assalamualaikum. ;)


selamat siang dunia!


bagi student yang hidup di perantauan macam aku, pastinya biskut kering atau nama saintifiknya cream crackers jenama hup seng atau pun jenama julie's ( plastik kaler hijau tu ) menjadi pilihan utama di kala sang perut tercomel memerlukan santapan.


pastinya tidak lengkap jika menyuakan biskut kering ke dalam rongga mulut tanpa mencecahnya dengan air milo panas terlebih dahulu. gabungan yang mantap ini, di rasakan tersangat lah enak tatkala gabungan itu bersatu dan mengalir perlahan menuju ke perut terchenta.


huh! penatlah berpuitis.


ekceli aku nak ajar cara pecahkan biskut kering tu je. yela, bukan semua orang memiliki cawan besar gabak yang boleh memuatkan biskut kering berbentuk segi empat itu. maka, penyelesaian terbaik, terpaksalah belah dua kan?


nak belah biskut tu menjadi dua pon, ada caranya. bukan boleh main hentam taram saja. mau berkecai biskut tu nanti. dah tak boleh di celup dalam milo panas.


step i


pastikan stok biskut kering masih ada ( jenama apa saja boleh ) dan bukannya biskut marie yang bulat itu ye.


step ii


jika di perhatikan betul2, biskut kering itu terdapat garis2 lurus bukan? pastikan garisan lurus itu menghala kebawah ( vertical ) dan bukannya melintang ( horizontal )


step iii


patahkan biskut kering kepada dua bahagian dengan menekan di bahagian tengah biskut tersebut. ingat, pastikan garis2 lurus itu kebawah ye.


step iv



bolehlah di celup kedalam milo panas dan sedia untuk di ngap! oh. jika hendak di celup bersama air teh panas, mahupun nescafe panas pon boleh. tiada masalah. yang penting, hati girang perut pon senang. apecelup!


bukannya susah sangat pon kan. tapi kalau tak berjaya jugak, tak mengapa. cuba dan cuba dan cuba sampailah sukses umpama menggenggam bara api biarlah sampai jarang arang tau. ;)


sekian.


p/s : kenyang sudah perut ku di pagi hari ini. nak balik rumah. babai! ;)

28 comments:

  1. hahahahah...sungguh susah rupa nyer..hanya nak mum skeping biskut..kena gigih berusaha k..

    ReplyDelete
  2. kawaiiii.. eh tetiba nk makan bikut ping pong cicah milo or teh...yummeh!

    ReplyDelete
  3. ade jugak kan tuto ni hihi...
    fara main pecahkan je

    ReplyDelete
  4. biasanya terus je ngap dalam mulut sekeping biskut tu.hehe
    tapi sebelum tu kena baca doa makan..
    :)

    ReplyDelete
  5. ooww.. sy makan oreo je.. putar,jilat,celup..hahaha

    ReplyDelete
  6. ooo, ingatkan nak buat resipi biskut...

    ReplyDelete
  7. ha..teringat zaman study dulu dulu. bukan takat cecah biskut dalam air milo je.

    ni aku nak ajar ko cara pasling sedap aku rasa la untuk santap biskut ni.

    mula mula ko letak lebih kurang 3 sudu milo dalam bekas tapewer, pastu campur sir sikit bagi mio jadi cam cekelat.

    pastu pecahkan 4 bisku kering tu, gaulkan dengan campuran coklat milo tadi. pastu boleh la makan ramai ramai.

    hidup sbg student kan perlu lebih kurang. jadi ni cara jimat yang ada untuk kongsi kekenyangan ngan member member. selamt mencube..

    ReplyDelete
  8. aiyak....nipon ada tutorial??....heheeh

    ReplyDelete
  9. hekhek ada gak ptua gni ye...... like

    ReplyDelete
  10. ok.mcm nak pegi buat skrg ! he3

    ReplyDelete
  11. hoh....ada jugak tu ajar patahkan biskut..ekeke...comey aje~

    ReplyDelete
  12. saya guna pisau nak potong biskut..haha

    ReplyDelete
  13. kehkeh..ingatkan ade mesin pemotong beskut tadiii....=P

    ReplyDelete
  14. hidup sebagai student hostel cream cracker dengan teh o panas memang nikmat...

    ReplyDelete
  15. ahaa.. dulu masa kecik2 aku bantai je kepak.. retak pi la kot mana pun janji aku leh telan.. haha skrg dh reti dh la.. keh3

    aku pun angkut biskut hup seng segala smpai ke jepun ni wehh.. itu mmg stock wajib lah.. sbb aku rsa setakat ni aku tak penah jumpa lagi la biskut kering yg sedap kt japan ni.. >.<

    ReplyDelete
  16. wahahaha,

    aku selalu guna gelas besar sikit, so takyah nak patah2 lagi.

    ReplyDelete
  17. nak rendam biskut pun buat tutorial ke siti hahaaa tips yang menarik..tapi gigi bro kuat lagi xixii

    ReplyDelete
  18. sedap! kat rumah lepas makan nasi eyfa selalu makan biskut cicah nescafe. sedap.

    ReplyDelete
  19. lama tak singgah sini blog dia dah makin cute lah! hhehehe

    ReplyDelete
  20. haha...bukan susah sangat pun ...

    ReplyDelete
  21. ahahah..akak selalu gak makan biskut kering cicah air nie..cantik je akak patah kan..weee..(percaya lah kalau nak..xda paksaan..wee)

    ReplyDelete
  22. hehehehhe
    alahaaai
    comeinye entri
    ni mesti sebb boring kat u x de sgt owg yee
    alololo
    comei2
    jom kite bljr pecah kan biskot dgn betol!=]

    ReplyDelete
  23. wah step2 yg bgus..
    lpas ni lagi sng dan bselera la..
    nak mkn biskut..cpt dan mudah..he..he..

    ReplyDelete
  24. saya tak minat biskut ni..lagi prefer biskut marie cicah dgn milo panas~

    ReplyDelete
  25. haha....tutorial ni sempoi..saya selalu main kepak jerk..:)

    ReplyDelete
  26. hahaha.. :))mcm mn plk dgn bikut tiger? :P

    ReplyDelete
  27. ya Allah nak patahkan biskut pun ada tuto eh hahaha..awak ni lawak dik oiiii..memang kerlas! huhuhu..

    ReplyDelete