susah ke amalkan gaya hidup sihat? | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Wednesday, 16 November 2011

susah ke amalkan gaya hidup sihat?

assalamualaikum. ;)


adakah anda sihat? kalau ya, itu satu berita baik. kalau tidak, harap cepat2 sihat lah ye.


bukan susah sebenarnya nak amalkan gaya hidup yang sihat ni. sangat simple okeh. yang penting ada usaha. kalau tak ada usaha, tetiba nak dapat hasil yang baik ( sihat ), jangan mimpi lah. memang tak kan terjadi.


so, apa yang perlu di lakukan untuk kekal sihat?


MAKAN MAKANAN SEIMBANG

makanan seimbang ni termasuklah, protein, karbohidrat, kalsium, vitamin, lemak, mineral dan hasil tenusu. macam dalam piramid makanan tu. jika makanan di ambil dengan cara yang betul, insyaAllah, sihatlah tubuh badan korang.
ibarat pokok. ia memerlukan cahaya matahari, air dan udara untuk terus hidup. sama lah macam manusia memerlukan makanan sebagai sumber tenga.


JANGAN SKIP WAKTU MAKAN

bila kita skip waktu makan, kecenderungan tahap lapar bertambah pada waktu makan seterusnya adalah sangat tinggi. elok2 nak kurangkan makan, dah terlebih makan pula nanti. yela, dah lapar sangat2 kan. main sumbat je lah selagi termampu. makan je ikut waktunya. tak payah skip2.

siapa yang rugi nanti? diri sendiri jugak. pada yang nak kuruskan badan tu, kurangkan kuantiti makanan dah memadai.


MINUM AIR PUTIH

air putih mampu menyahkan toksid2 dalam badan. kita di sarankan minum 8 gelas sehari. kalau minum lagi banyak daripada tu, lagi bagus. lepasni, cuba gantikan minuman2 manis dengan air putih. akan rasa kelainannya nanti. lagi pon, air putih kan lagi jimat. nanti, duit buat beli air manis tu, boleh simpan buat kawen. hehe


BERSENAM

dah beria buat 4 benda kat atas tu, rasa tak complete pula kalau tak bersenam. boleh kalau tak mau bersenam, tapi hasil yang dapat cuma setakat itu je lah. tapi, kalau ditambah dengan senaman, hasilnya nanti lebih umph! percayalah. badan pon rasa cergas je nanti.

buat senaman ringan pon dah memadai. kalau tak nak bersenam, buatlah kerja2 rumah yang boleh mengeluarkan peluh. tapi, kalau larat, apa salahnya buat senaman yang berat sedikit.


see. tak susah kan nak dapatkan badan sihat yang cergas. semuanya terletak pada diri sendiri. nak seribu daya, tak nak seribu dalih. 


badan sihat otak cerdas. buat apa pon pantas. :)


sekian. 


thanks for reading bebeh ( s ). ^^

14 comments:

  1. hai..lamanya x nampak awak..


    betul sgt apa cik siti kektus ckp tu..

    ReplyDelete
  2. Aku buat senaman berat time nk abes cuti.. Time nk berangkat pulang ke japan semula.. Aku memerlukan tenaga yg byk dan stamina yg tinggi utk mengangkat beg seberat 30 kg.. Maka keluarlah peluh betina aku.. Keh3

    Wehhh ko gi mna wehh.. Lama menyepi.. Rindu tau.. Heee :)

    ReplyDelete
  3. hehehe
    x susah kalau berdisplin

    ReplyDelete
  4. bykkn mnum air smapai kembung ye SK...heeee

    ReplyDelete
  5. amalkan gaya hidup sihat... :)
    air putih tu mmg tak skip la dalam sehari...heee~

    ReplyDelete
  6. makan sihat nak tulis entri pun semangat kan2 siti kek... nak topup mintak kat pakcik mexis dia pakcik bro hahahaa

    ReplyDelete
  7. memang sukar untuk kawal pmakanan kita dan jadual harian kita yg ideal.. sebab nafsu lebih bermaharaja lela... :)

    ReplyDelete
  8. biasa bersenam atas katil je..:P ada bini nti pun nk senam atas katil je together2..HAHAHA ;P

    ReplyDelete
  9. kau tengah workout ke? ahahahaha

    ReplyDelete
  10. laaaa..senang rupanya..
    ingatkan susahhh..kehkeh...

    ps: i mish you cik kektus..jgnle lenyap lelama nau..kihkih...

    ReplyDelete
  11. kalo x brekpes otak bleh jadi bengap

    ReplyDelete
  12. susah siti..kalu dah terbiasa dari kecik..tp akan otomatik jd senang bila dah terkena penyakit.

    ReplyDelete