Cara Buat Bola 3D | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Thursday, 8 November 2012

Cara Buat Bola 3D

assalamualaikum. ;)


bola 3D ! warna-warni gituu. kengkonon nak tunjukkan keceriaan dan kemeriahan ! unik kan ? kreatif betul orang yang mencipta ni.




cara buat bola 3D ni ? sangat senang tau.


hanya download, print, potong dan cantum ! tak payah guna gam.




3 kertas warna yang berbeza



terjumpa tutorial nak buat bola 3D ni kat rozeltweddingpreparations. tengok macam senang nak buat. nak tahu senang ke tak, memang kena cuba sendiri. cuma bila masuk part nak cantum-cantum tu dah mula gelabah sikit dah. macam payah sikit. tangan tak berseni memang macam ni. sikit-sikit menggelabah. ish ish ish



nak try buat ? boleh download design tu dari blog howaboutorange. kat website ni ada 3 saiz : small, medium, large. setiap bola hanya menggunakan 12 keping je. saiz yang aku download tu small. usatu A4 paper dah cukup. kalau saiz medium 2 keping A4 paper. kalau saiz large 6 keping A4 paper.




new friend. :)



# rasa-rasa ada banyak masa senggang, cubalah buat. besstttt ! :)


thanks for reading. ^^

27 comments:

  1. bestt ni klu dapat buat. eh eh tapi macam stress je nak gunting2 bentuk kat kertas tu. hee -.-'

    ReplyDelete
  2. cantiknya tp macam payah je nak buatnya..xdapat bayangkan nk cntumkan cne smpai leh jadi tantik tu

    ReplyDelete
  3. tangan aku keras. tak leh buat benda2 seni ni. memang hancur barai huhuhu

    ReplyDelete
  4. ohh bboleh buat sndri rupanya.. mmg kreatif la!

    ReplyDelete
  5. masa senggang wak update blog jugakkk.. ahhakKKs

    ReplyDelete
  6. best gak kalo dapat buat ni...

    ReplyDelete
  7. eh2 rumittttnye cik kektus oiii..tapi den penah nengok kat pasarmalam masa bulan ramadhan ritu...

    ReplyDelete
  8. kena kuat sabar ni...

    ReplyDelete
  9. macam best je..tapi nak menggunting tu yang leceh tu..huhu

    ReplyDelete
  10. Woww!! boleh la try, tp tak tau rajin ke tak...heheheee :D

    ReplyDelete
  11. hahahaha..comellah bola tu...

    ReplyDelete
  12. emm pastu bola ni watpe ek? tuk gantung2 eh?

    ReplyDelete
  13. kalau dapat kat anak2 kejap je jadi sampah. hehehe... tapi yang bagusnya boleh buat deco2 kan? sure cantik.

    ReplyDelete
  14. So cute !! Buat banyak2 pelbagai saiz wehh..bleh la guna utk gantikan pomander ball time ko tunang ke nikah nt =p

    ReplyDelete
  15. a'aa nampak kreatif sungguh ni.. cantik lak tu :-)

    ReplyDelete
  16. cantiknya yg kamu punya..syaz try guna kertas putih je =)

    p/s: best kan buat bola nie?hihi

    ReplyDelete
  17. cantik. tapi sapa yang nak tolong hana potong2kan kertas tu.hehe

    ReplyDelete
  18. kenapa comel sangat bola ni???

    ReplyDelete
  19. Unik!!

    Tapi kalaulah aku rajin! hehe

    ReplyDelete
  20. Origami...suka3. Mengaktifkn otak, ada byk lg origami bleh try

    ReplyDelete
  21. xpenah buat origami.. pening kepala.. tp yg ni paling senang kot.. nk cuba la nt. hehe

    ReplyDelete