Kakutasu | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Wednesday, 30 January 2013

Kakutasu

assalamualaikum. ;)


kakutasu !



kakutasu = kaktus
(dalam bahasa jepun/katakana. cara sebutan 'kakutas'. huruf U disembunyikan.
kalau salah betulkan ea ? hehee)




ini adalah kaktus belaan pertama di bawah jagaan aku. selalunya kaktus2 yang dibeli oleh aku suatu masa dulu atau adik2 aku yang beli, emaklah yang akan menjaganya. emaklah yang akan tukar tanah, tukar pasu, tengok-tengokkan kalau kaktus tu dah nak mati ke, apa ke.


tapi kini aku-lah yang bertangjawab. kehkeh tapi untuk kaktus yang satu ni je lah. kaktus ni hadiah dari member. cenderamata dari cameron katanya. member yang lain pon dapat jugak, tapi tak tahulah siapa punya kaktus lagi yang masih bernyawa.


aku beria membela kaktus ni dengan harapan agar dapatlah ia menambahkan kadar oksigen di bilik aku kat kolej ni. memandangkan sekarang aku sorang je yang tinggal kat kolej ni, dapatlah ia jadi peneman aku jugak. kengkonon sejuklah mata memandang nanti, walaupun floor bilik aku ni sepi. hehe *apa kaitan ? hmm


apa cerita pokok bunga korang ? kaktus ke, pokok bunga kertas ke, bonsai ke, pokok bunga raya, bunga plastik ke kan. hehehee :)




setia hujung nyawa. :)
terpaksa tukar pasu yang besar sikit. sebab pasu lama macam sendat semacam je dah.



# baru terasa penatnya mencari rezeki. praktikal baru dua hari je pon. -_-


thanks for reading. ^^

19 comments:

  1. semangat duri2 dia.. mesti dijaga dengan bagus ni.. hehehehe.....

    ReplyDelete
  2. Ad pkok kunyit.da innalillah.tgl pasu dgn tanah je.haha


    pnt pektikel dik..hihi..nnt kje mcmne plk?xkje x blh soping..hihi

    ReplyDelete
  3. wah ct rjinnye bela pokok kktus :)

    ReplyDelete
  4. selamat berpraktikal awak !

    ReplyDelete
  5. akak punye kaktus membesar dgn jayanya.. bru tukar pasu, dh xmuat.. hampagas btl..


    dik, prktikal kt mana? bilanya nk dtg cni.. jom la sementara akak msh blm kawen ni.. :P

    ReplyDelete
  6. rajinnya...setahu akk kaktus nie susah jugak jaga dia kan..

    ReplyDelete
  7. comelkn bela bunga comel2 hias kt tinggkap....huhu

    ReplyDelete
  8. comel..kan kaktus ni..suka juga..tapi tak beli2 pun suka tgok

    ReplyDelete
  9. hee...rajinnya bela kaktus ni ye...senang nak jaga kan kaktus ni?

    ReplyDelete
  10. org kata bela kaktus ni ni senang sbb dia mcm berdikari jaga diri sendiri... tp jaa bela mmg x tahan lama, sokmo jer mati. huhu.

    ReplyDelete
  11. bunga? kebanyakkan lelaki cuma bagi bunga jak.. hehe..

    semoga kaktus awak sentiasa beri oksigen dengan penuh istiqamah.. hehe..

    ReplyDelete
  12. kak intan x ada bela pokok kat umah ni..susah..umah betingkat2..keh keh keh..

    ReplyDelete
  13. my son mintak nk bela kakutasu ni but ai x kasi for sure nnt ai yg kena jaga...dah la 4 musim...org yg suka cucuk taman ni org yg penyayang gituew!!!

    ReplyDelete
  14. ha ha entah2 bf yg bg ek?? =p


    akoo takde bela bunga punn..kat rumah, abah je yg mjaga bunga2..huhu

    ReplyDelete
  15. wuaaa kami dah mcm2 jenis bela tetap mati akhirnya why??? any tips? hehe

    ReplyDelete
  16. minat sungguh dgn kaktus eh...^_^

    ReplyDelete
  17. jaga diri baik2 ye kat kolej tu. hihi. nasib baik ada kektus jadi peneman..hihi

    ReplyDelete
  18. baik tanam rambutan..dapat juga makan buah.hehe

    ReplyDelete