Cara buat pom-pom ball dari benang kait | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Friday, 28 February 2014

Cara buat pom-pom ball dari benang kait

assalamualaikum. ;)


 Cara buat pom-pom ball dari benang kait



Hari ni, tak nak celoteh panjang, cuma nak share sikit cara buat pom pom ball dari benang kait. hehee walaupun mungkin ada yang dah gheti kan, aku tak kira aku nak share juga. moga-moga boleh lah jadikan panduan siapa-siapa yang nak buat doorgift ke, hadiah kat kawan-kawan ke atau sesiapa yang nak mengisi masa lapang tu kan. :)




Bahan yang diperlukan :

BENANG KAIT
GUNTING
JARI-JEMARI (3 jari cukup. hehee)



Langkah demi langkah, ikut gambar di bawah ni ye. :)

* untuk gambar ke 5, perasan tak talinya lain sikit ? tali tu aku buat tali air (single chain) guna jarum kait 1 (crochet). tak mau buat macam tu pon boleh. ikut kreativiti masing-masing. kalau rajin, boleh buat macam ikat tocang tuu. :)





senang je nak faham langkah-langkahnya kan ? kan ? kan ? hehee untuk part last sekali tu, benang-benang tu di gunting sama rata hingga dapat bentuk bulat macam bola. lagi tebal benang lagi bagus sebab nanti pom pom ball nampak lebih fluffy gituu. konsep nak buat pom pom ball ni lebih kurang macam cara buat bunga crepe paper.



Hlovate lover. wiwiwii :)



# alternatif lain selain jari-jemari, korang boleh gunakan GARPU macam dalam tutorial pom pom ball dari Dinah's Crochet . Beliau buat, lagi kemas. bukan macam pom pom ball aku, comot sikit. heheee  


SELAMAT MENCUBA !!

thanks for reading. ^^

7 comments:

  1. Ya..sng bangat..tq ye

    ReplyDelete
  2. walaupun mcm senang tapi tgn ni pengkor betol bab2 seni..

    ReplyDelete
  3. pandainyer dia....semua DIY.....hebat2... :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. sheila pun ada novel hlovate! Aa+BB dengan kesinambungan dia. lupa dah tajuk lagi satu novel. tapi best gila kot novel tu pasal Addin dengan Benz! yang awak tunjuk dalam gambar tu sheila tak beli lagi. susah la nak cari novel hlovate. awak biasa beli kat mana ekkk?

    ReplyDelete
  5. huk aloh gebusnye nengok pompom ball nih !
    terus rase nak buat bebanyak pstu nak tempek
    je penuh2 kat dinding bilik hahaha

    ReplyDelete
  6. comelnyaaa...leh bg kucen akak men..

    ReplyDelete
  7. Tersangatlah mudah dan hasilnya tersangatlah comel. Huwaaa fengsan jap.

    ReplyDelete