tak pandai baca tulisan jawi? | Siti Kektus

Cerita MizzTina

Friday, 24 February 2012

tak pandai baca tulisan jawi?

assalamualaikum. ;)


tak pandai baca tulisan jawi? siapakah itu. tepuk dada, tanya diri.

mari belajar huruf2 jawi. :)
 

penting ke untuk belajar membaca tulisan jawi? ada orang cakap tak penting, ada orang lain pula cakap penting sangat. kenapa sesetengah orang tak tahu membaca tulisan jawi?


adakah disebabkan arus pemodenan masa ini? sibuk buat bangunan tinggi2, sibuk rancang bangunkan tempat sana, bangunkan tempat sini.


ataupon, mungkin disebabkan setiap hari asyik mengadap tulisan rumi. mana ada masa dan peluang nak baca tulisan jawi. ye dok?


facebook : tulisan rumi.

surat khabar : tulisan rumi.

novel : tulisan rumi.

komik : tulisan tumi.


aih. alasan. alasan. alasan. hendak seribu daya. tak nak seribu dalih.


bagi yang tak tahu membaca tulisan jawi, masih tak terlewat untuk belajar. kalau diri sendiri tak tahu nak membaca tulisan jawi, apatah anak2 kita kelak. kan?


tapi, boleh ke disimpulkan, 'orang yang tak pandai baca tulisan jawi bermakna dia tak pandai membaca ayat2 al-Quran?' :)


renung-renungkan. hihi


thanks for reading. ^^

13 comments:

  1. kena tahu baca jawi ni...bukannya susah pun...:D

    ReplyDelete
  2. seb bek johor ada skolah agama n akak berjaya skolah agama smpi darjah khas.. yay..

    ReplyDelete
  3. yezza.. sangat2 penting.. tu pun kira basic of life juga tu..

    ReplyDelete
  4. setuju sangat...tulisan jawi pun skrg makin pupus sbb tak ramai yg menggunakannya..huhu

    ReplyDelete
  5. khennnn
    nak seribu daya x nak seribu dalih ngeeee

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Singgah kejap . Akak alamat rumah adik dari 'rumah' si Pen Biru. Kelemahan akak dalam jawi ini ialah mengeja dan menulis. Kaku tulisan. Sekarang jawi ada pula ejaab baru, Konpius dibuatnya kita, orang lama.Baca boleh. Sebab sewaktu kecil telah didedahkan kepada Utusan Melayu dan buku-buku bacaan tulisan jawi.Terima kasih kerana memaparkan huruf-huruf jawi.

    ReplyDelete
  7. betui2.. masih belum terlewat.ada hikmahnye :)

    ReplyDelete
  8. mmg xramai yang boleh baca jawi sekarang ni... mungkin tenggelam dek arus moden kot.. best sebenarnya membaca dalam tulisan jawi ni :)

    ReplyDelete
  9. lelaki yg x pandai bc tulisan jawi x pyh kwin.mst sume akan bljr baca.semata2 nk kwin :D

    ReplyDelete
  10. Ehh dulu kn masa bapak sedara aku akad nikah..aku masih ingt lg dia kena bca mcm ikrar dpn tok kadi pasal jga isteri baik2 dot3 tu..dan text yg dia kna bca tu dlm tulisan jawi.. Tp skrg ni aku xtau la kot2 dh tulis dlm rumi kn.. Huhu

    ReplyDelete
  11. dulu kalau belajar agama dekat sekolah menengah, semua kawan2 tulis rumi, saya sorang je tulis jawi, sampai ke spm saya tulis jawi haha.
    Sekarang ni, rindu nak tulis dalam tulisan jawi !.

    ReplyDelete